10 activități simple și fără costuri de făcut în casă pentru copii de 2-3 ani

Când nu putem ieși din casă, nici socializa sau merge la locuri de joacă pentru copii avem nevoie de idei pentru a „încălzi” imaginația piticului curios și a-l ține ocupat. Nu uitați: un creier stimulat de mic este un creier „forțos”, care își va dovedi puterea mai târziu.

 

  1. Ora de dans

Ritmul este înnăscut pentru noi toți iar cei mici îl adoră! Arată-i câteva mișcări și cere-i să te copieze. Apoi încurajează-l să îți arate el mișcări noi, pe care tu să le copiezi și distrați-vă cu aceasta împreună.

Joacă-te de-a DJ-ul pornind și oprind muzica și in același timp pornind și oprind mișcarea acolo unde v-a surprins. Vei aduce mai mult umor și implicare în jocul vostru, învățându-l în același timp pe pitic să își concentreze atenția și să își îmbunătățească coordonarea mișcărilor.

 

Bucurați-vă împreună pe ritmuri mai alerte sau mai lente. Inventați mișcări adaptate fiecărui ritm și creați din acestea o coregrafie numai a voastră.

  1. Forme, culori și mărimi

Alege obiecte din casă care conțin asemănări și deosebiri și cere-i copilului  să le sorteze în funcție de formă, apoi de culoare. Poți începe cu piese de construit sau tip Lego și continua cu obiecte de bucătărie, îmbrăcăminte, cutii de diverse forme si culori.

Daca nu e prima oara când joci acest joc și vrei să introduci obiecte noi, poți decupa câteva forme (triunghi, cerc, steluță, pătrat, dreptunghi) din carton colorant, să le amesteci și să le folosiți pe acestea. Treptat, poți introduce și variațiuni „mai mic”, „mai mare”, pentru a crea o a treia formă de sortare, după mărime.

Este un joc ce ajută la înțelegerea și reținerea formelor geometrice, a categoriilor și mulțimilor dar și a conceptelor mic/mare.

Jocul forme-culori-mărimi poate fi continuat și în afara casei, la plimbare, atunci când identificați obiecte din exterior de diferite forme și culori (semne de circulație, uși, ferestre, acoperișuri, etc.)

  1. Distracție cu vopsele colorate

Vopseaua non-toxică și lavabilă se găsește acum în magazinele de jucării, așa că nu ai nici un motiv să îl ferești pe cel mic de pasta colorată.

Îmbracă-l cu un șorțuleț de protecție, lipește pe masă bucăți de ziar sau folie de plastic, ca sa nu se murdărească, apoi să înceapă joaca!

Chiar dacă piticul tău nu poate încă să țină foarte bine în mânuță o pensulă sau un creion colorat, cu siguranță va adora să înmoaie în vopsea un burețel, o bucată de șervețel rulat sau propriile degețele.

Arată-i cum să creeze amprente colorate cu mânuțele sau să ștampileze colorat pe o coală albă

 

cu o bucată de cartof sau lămâie.

Creați împreună o poveste pe marginea desenului rezultat apoi afișați-l la loc de cinste alături de altele din colecție.

  1. E vremea pentru rime

 

La fel ca și ritmul de dans, rimele ne atrag și sunt ușor de reținut și de aranjat în interacțiuni haioase. Alege câteva poezii simple, cu ritm și rimă, și repetă-le ca și cum i-ai spune o poveste în timp ce îi arăți imagini și acțiuni care să ilustreze cuvintele. Odată ce ați adunat toate obiectele și ați spus o dată sau de 2 ori poezia cu ajutorul lor, puteți cere celui mic să „interpreteze” poezia în timp ce o spuneți, sau sa o spună el, cu ajutorul recuzitei deja cunoscute.  Las aici 3 poezii care nu necesită foarte multă pregătire sau pentru care este ușor să găsiți obiectele numite printre jucăriile pe care le aveți deja.

 

Cățeluș cu părul creț

Fură rața din coteț

Și se jură că nu fură

Și l-am prins cu rața-n gură

 

Cuțu, cuțu na Grivei

 

Mămăligă dacă vrei

Dacă nu, o pun în coș

Și-o dau mâine la cocoș.

 

 Degetul mare pleacă la plimbare

Arătătorul aduce paltonul

Mijlociul duce pardesiul

Inelarul duce geamantanul

Degetul mic, nu duce nimic

Fiindcă e pitic.

  

  1. Jocul cu plastilina

Plastilina poate fi o jucărie foarte versatilă. La 18 luni bebelușul s-ar putea să poată numai să o str

 

ângă și să o lovească cu pumnii dar spre vârsta de 2 ani îl poți încuraja să creeze mici obiecte din ea.

Întinde plastilina pe masă și arată-i bebelușului cum să creeze modele pe ea cu furculița, cu forme de prăjituri sau numai cu degetul.

Încearcă să faci modele simple (caracatița, șarpe, bănuți, etc) și vezi dacă  poate ghici ceea ce ai făcut sau ajută-l să facă și el.

  1. Spălatul vaselor

Chiar dacă pentru tine este o corvoadă, cel mic va fi extraordinar de încântat dacă îl lași și pe el să spele câteva vase.

Pregătește-te bine cu o cârpă pe jos, în dreptul vasului cu apă iar pe pitic împachetează-l bine cu un șorț impermeabil apoi distracția poate începe. Lasă-l să toarne singur câteva picături de detergent într-un vas cu apă special pregătit pentru el, oferă-i un burete și câteva ustensile din plastic pe care să le curețe el în timp ce tu speli celelalte vase. Urcă-l pe un scaun mai înalt, astfel încât să fiți la același nivel și asigură-te că e în siguranță, în apropierea ta.

Probabil că nu vei reuși să speli prea multe vase din cele care îți revin, dar bucuria acestor momente împreună merită o mică amânare!

  1. Activități pe cuvinte care rimează

Dezvoltarea simțului ritmului și al rimei este o deprindere sănătoasă, care va ajuta la îndrăgirea poeziilor și a poveștilor și poate preceda dragostea pentru a citi și a formula compuneri care vor fi necesare în timpul școlii.

 

Cântecelele și poeziile ritmate, cu multe cuvinte repetitive, interjecții și onomatopee, ajută în acest sens.

Alege de fiecare dată câte o rimă simplă și asociaz-o cu mișcări ale buzelor, ochilor, mâinilor sau picioarelor. Cu cât copilul este mai mare cu atât este mai ușoară dar și mai indicată introducerea de mișcări „încrucișate”, adică braț stâng-picior drept, braț drept picior stâng, în față/în spate, sus/jos.

Aceste tipuri de mișcări stimulează în același timp ambele emisfere cerebrale, cu rezultate pe termen lung în dezvoltarea vorbirii dar și a motricității fine a copilului.

Iată aici câteva exemple de rime pentru a fi asociate cu astfel de activități:

Dacă vesel se trăiește, bate aşa
Dacă vesel se trăiește, bate aşa
Dacă vesel se trăiește, unul altuia zâmbeşte
Dacă vesel se trăiește, bate aşa!

Dacă vesel se trăiește, fă aşa
Dacă vesel se trăiește, fă aşa
Dacă vesel se trăiește, unul altuia zâmbeşte
Dacă vesel se trăiește, fă aşa!

Dacă vesel se trăiește, calcă aşa
Dacă vesel se trăiește, calcă aşa
Dacă vesel se trăiește, unul altuia zâmbeşte
Dacă vesel se trăiește, calcă aşa!

Dacă vesel se trăiește, bine e
Dacă vesel se trăiește, bine e
Dacă vesel se trăiește, unul altuia zâmbeşte
Dacă vesel se trăiește, bine e!

Dacă vesel se trăiește, bate aşa
Dacă vesel se trăiește, bate aşa
Dacă vesel se trăiește, unul altuia zâmbeşte
Dacă vesel se trăiește, bine e!

 

 

Ce petrecere frumoasă e la margine de lac
Broscărimea bucuroasă are vin și cozonac
Oac oac diri-diri-dam
Oac-oac oac-oac diri-diri-dam
Oac oac diri-diri-dam
Oac-oac oac-oac diri-diri-dam
Un broscoi cântă la cobză și o broască la țambal
O broscuță mică, strâmbă, vrea să joace sus pe deal
Oac oac diri-diri-dam
Oac-oac oac-oac diri-diri-dam
Oac oac diri-diri-dam
Oac-oac oac-oac diri-diri-dam
Dintr-o trestie înaltă a ieșit un câine șchiop
Broscărimea speriată a luat-o la galop
Oac oac diri-diri-dam
Oac-oac oac-oac diri-diri-dam
Oac oac diri-diri-dam
Oac-oac oac-oac diri-diri-dam

 

  1. O lume minunată, numai a lui

Pe măsură ce crește, bebelușul tău va aprecia din ce în ce mai mult să se joace de unul singur. Jocul de rol începe să se dezvolte de la această vârstă, așa că poți aranja așa-zise activități de joacă împreună cu păpușele sau figurine de pluș sau cu mașinuțe.

Sugerează-i bebelușului tău că poate să le facă baie păpușilor sau să spele mașinuțele și camioanele cu apă și un burete.

O altă idee este să îi dai o cutie de carton pe care o poate folosi in mod imaginar ca și căsuță pentru păpuși sau garaj, de exemplu.

Poți crea un acoperiș sub care copilul să se joace ca și cum ar fi într-o ascunzătoare. Folosește cârlige de rufe pentru a plasa un cearceaf pe speteaza a 2 scaune sau acoperă o masă mică cu o față de masă.

Lasă-i la îndemână jucăriile pe care le poate folosi în jocurile imaginare ca să și le poată lua singur.

  1. Desenatul

Bebelușii au nevoie de practică pentru a învăța să controleze un creion. Pentru a-l încuraja să deseneze „imagini” creează-i o zonă cu o măsuță la nivelul lui și cu multe creioane colorate sau creioane cerate.

Spune-i bebelușului tău să își așeze mâinile și picioarele pe hârtie , apoi trasează o linie în jurul lor. Arată-i cum să le coloreze în interiorul conturului. Apoi poți să-l ajuți să traseze un contur în jurul mâinilor și picioarelor tale. Mai poți să-i conturezi imagini simple, precum o floare, o pisică sau o mașină pentru ca el să poată să o coloreze, să mâzgălească pe această temă sau să încerce să le copieze.

  1. Jocul cu mingea

Mingiile mari de spumă sau cele gonflabile, de plajă, sunt ideale pentru apucat și lovit. Totuși, merită să ai și mingii de dimensiuni și culori  diferite, pentru ca să vă jucați o varietate de jocuri cu mingea.

De obicei până la vârsta de 2 ani bebelușii pot lovi și uneori prinde o minge mare și moale.

Așază-te față în față cu bebelușul și a

runcă-i mingea ușor, în aer sau pe covor, apoi cere-i să ți-o trimită înapoi. Dacă reușește, mărește de fiecare dată distanța dintre voi cu un pas.

Jucați-vă bowling cu sticle goale de ½ de litru în care puneți o cantitate mică de apă și închideți bine capacul. Apoi aruncați cu mingea în ele.

Arată-i bebelușului cum să țintească un coș de hârtii gol cu o minge și ajută-l să reușească aruncarea.

Activitățile descrise sunt inspirate din Usborne Parent’s Cards – 50 Things to Do with Your Toddler (Carduri pentru părinți de la Usborne – 50 de activități pe care le poți face împreună cu bebelușul tău – de la 18 luni până la 3 ani). Setul de carduri, împreună cu alte cărticele valoroase de la Usborne, potrivite acestei vârste, poate fi comandat din secțiunea magazin din pagina de Facebook @blogenglezacopii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *