Cum să alegi cel mai bun profesor de limba engleză pentru copilul tău!

Cum sa alegi cel mai bun profesor (de limba engleză) pentru piticul tău în noul an școlar? 5 întrebări și 5 posibile răspunsuri în ajutorul tău. Pentru copii preșcolari și școlari mici.

Se apropie noul an școlar! Nu vreau să vă stric vacanța, dar știu că cei mai mulți părinți se interesează de pe acum în legătură cu activitățile școlare și extrașcolare pentru 2018-2019.

Așa cum ne-am făcut deja lista de rechizite și am mers să cumpărăm uniforma, suntem nerăbdători să aflăm cum va fi și în cazul lecțiilor opționale particulare de limbi străine, artă, sport.

Sunt de aflat multe: cum să alegi profesorul, locația, manualele,  grupa.

Vreau să știu! Cum să aleg cel mai bun profesor de limba engleză pentru copilul meu în noul an școlar!

Îți sugerez să ai mai multe opțiuni de profesori dintre care să alegi și te pot ajuta cu un set de întrebări pe care să le adresezi acestora înainte de a lua decizia:

  1. Cum s-a pregătit pentru noul an școlar și ce are special anul acesta pentru copilul meu?

Un profesor este prin definiție o persoană pregătită pentru meseria pe care o are, dar un profesor cu vocație va dori întotdeauna să cunoască mai mult, să își întâmpine elevii cu ceva nou, special, cu care să îi inspire și să îi atragă cu fiecare nouă ocazie cu care se întâlnesc.

Profesorul tău ideal va avea cu siguranță un training nou la care a participat, câteva cărți pe care le-a citit, câteva discuții cu psihologi pentru copii care să-i dea sfaturile cele mai bune pentru noul an școlar! Profesorul tău ideal va ști să îți vorbească însuflețit și cu pasiune despre noile manuale, CD-uri, DVD-uri, canale online pe care i le va putea prezenta și copilului tău începând din septembrie și despre materialele de sprijin pentru noile activități pe care cu drag le-a pregătit cu gândul la piticul tău și la toți ceilalți pitici cu care este nerăbdător să se întâlnească.

Pentru a putea fi cei mai buni profesorii cu vocație își împart ziua în ore dedicate lecțiilor cu cei mici și ore dedicate pregătirii lecțiilor pentru cei mici. Cei mai buni profesori sunt în permanență la curent cu cele mai noi metode de lucru, cele mai noi aplicații online și cele mai atrăgătoare pentru copii activități.  Un profesor bun îți va povesti cu drag despre aceste noi instrumente speciale și, dacă este lângă tine, îl va atrage și pe piticul tău în jocul despre limba engleză, făcând ca totul să pară special.

  1. Cum reacționează atunci când copilul este neatent și nu cooperează?

Poți adresa această întrebare ca și cum ai avut deja o experiență în care știi că cel mic nu a fost tocmai un îngeraș la grădiniță, școală, sau în alte situații în care a avut de-a face cu lecții sau cursuri.

Un profesor bun îți poate sugera că lipsa de atenție din partea copilului poate interveni uneori în mod natural atunci când activitățile nu sunt suficient adaptate vârstei, nivelului de cunoștințe  și personalității copilului, atunci când grupul de copii este prea mare și nu pot primi atenție suficientă în mod individual sau pur și simplu atunci când cel mic este obosit și nu se mai poate concentra oricât am dori noi. O altă problemă în cazul lipsei de atenție și cooperare din partea copilului mai poate fi modul și contextul în care părinții discută cu el despre lecțiile de limba engleză, cât de serios pun problema, cum susțin autoritatea profesorului în fața lui. De asemenea, profesorul ideal este cel care propune soluții pentru fiecare dintre aceste situații în funcție de specificul ei și lucrează împreună cu părintele pentru rezolvarea lor.

  1. Cum procedează atunci când copilul este indisciplinat?

Lipsa de disciplină din partea unui copil se referă in principal la comportamentul adecvat față de profesor și față de colegi, lipsa agresivității și dorința de a se implica în tot ceea ce profesorul îi propune, un comportament care să nu deranjeze lecția sau să le distragă atenția colegilor de la activitățile cursului.

Managementul grupei de copii și disciplina sunt aspecte foarte importante pentru un profesor. Acesta va ști să prezinte copiilor și să îi determine să subscrie de la început la regulile clasei, astfel încât să aibă cât mai puține incidente în ce privește disciplina.

Caută un profesor care știe să impună disciplina dar în același timp știe să se facă iubit și respectat de către piticii din jurul lui. Vei înțelege din răspunsul lui la întrebare dacă sunteți pe aceeași lungime de undă în această privință. Ești părinte! La fel ca și profesorul, ești iubit și respectat de către piticul tău chiar dacă tu ești cel care îl disciplinează!

  1. Cum evaluează/Cum află ce este necesar pentru copilul meu pentru a începe sau continua învățarea limbii engleze?

Profesorul pe care urmează să îl alegi nu îți cunoaște încă piciul. El va avea nevoie de puțin timp cu el pentru a-și da seama cât de multe știe la limba engleză și unde să îl încadreze din punct de vedere al cunoștințelor. El îți va cere să aibă măcar o întâlnire cu copilul la curs, în absența ta, pentru a putea interacționa cu el fără inhibiții.

Astfel va putea să evalueze dacă cel mic are sau nu cunoștințe anterioare, unde se află în ce privește partea de înțelegere și vorbire a limbii engleze, cât și partea de scriere și citire (dacă este cazul). Apoi va putea afla în ce măsură copilul folosește aceste cunoștințe sau nu.

Profesorul va putea intui, de această dată și cu ajutorul tău, stilul predominant de învățare al copilului tău (vizual, kinestezic sau auditiv, vezi mai multe detalii aici) și se va adapta în consecință, alegând acele activități care să i se potrivească piticului tău, după personalitate.

  1. Ce materiale ajutătoare folosește și cum își formează grupele de copii?

Un profesor de limba engleză știe că secretul succesului în învățarea unei limbi străine este să o ascultăm cât mai des, să fim cât mai mult timp expuși la ea. El va scoate mereu din mânecă vreun alt mod de a le aduce copiilor engleza în preajmă, fie că este un CD cu muzică în limba engleză sau un DVD cu un desen animat potrivit vârstei. Va avea la îndemână un canal de cântecele în limba engleză pentru copii pe Youtube sau un site cu jocuri și pronunție corectă a cuvintelor în engleza britanică.

Profesorul de limba engleză știe că jocurile didactice au succes numai în grup, deoarece copiii învață unul de la altul și dispare tracul dialogului continuu cu un adult. Grupele lui de copii vor fi restrânse, apropiate de cifra de 4-8 copii cu vârste foarte apropiate sau nivel de cunoștințe asemănător.

Îți urez succes în găsirea profesorului ideal pentru copilul tău. Te invit să citești și celelalte articole de pe blog și să te înscrii la newsletter.  Orice întrebări, comentarii și sugestii de articole sunt binevenite. Te rog să le lași aici sau să mi le trimiți prin e-mail la stef@blogenglezacopii.ro.

Ce vreau să le spun părinților cu care mă întâlnesc peste 2 zile

Miercuri mă întâlnesc cu prima grupă de pitici care vine hărnicuță la o lecție de limba engleză.

10 copii intre 3 și 5 ani vor umple de bucurie sala de curs proaspăt zugrăvită și cu dragoste curățată de doamna Mariana și vor readuce zâmbetul pe buze personajelor viu colorate Paul si Millie care ne ajută să învățăm limba engleză.

Am fost în preajma copiilor și a părinților lor atât de des în ultimii 9 ani și de fiecare dată m-am pregătit pentru întâlnirea cu ei atât cât am putut de bine. Dar acum mă gândesc intens și mă strădui să adun acele idei și acele cuvinte care să facă o diferență și pentru părinți și mai ales pentru copiii lor.

Vreau să le spun cât de mândră sunt de ei că vacanța nu s-a terminat încă și ei sunt acum, la sfârșit de august, la lecția de engleză. Să le spun că toți copiii sunt minunați și că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru ei este să le arate încredere și încurajare cu privire la întâlnirea noastră.

Vreau să vă spun, dragi părinți, că așa cum un lucru odată început se consideră pe jumătate făcut, faptul că veniți la lecția de engleză din data de 29 august este prima cărămidă temeinică așezată la fundația cunoștințelor piticilor voștri și nimic nu o va mai putea îndepărta de acolo.

Vreau să vă spun că vă aștept cu inima deschisă și cu naturalețea și firescul pe care cei mici le-ar primi și acasă, de la cei apropiați, astfel încât școala de engleză să devină un loc drag iar a învăța limba engleză să fie o activitate naturală pentru cei mici.

Apoi voi năvăli peste voi cu poveștile mele despre învățarea limbii engleze așa cum o fac eu:

A fost odată un bebeluș hazliu, care te sorbea din priviri cu ochii lui mari, albaștri și gângurea de câte ori îi vorbeai, încurajându-te să o faci din nou. Apoi a început să te imite mai intens și mai bine, până când a rostit primul cuvânt iar tu l-ai încurajat emoționată să-l repete. Și au urmat alte cuvinte și alte emoții și tot așa v-ați susținut unul pe celălalt în firescul învățării limbii materne. Nu-i așa că a fost o experiență frumoasă pentru amândoi?

Ați dori să o repetați? Iată că aveți ocazia, dar acum cu limba engleză!

Copiii primesc informații de la mine o dată pe săptămână dar învață în fiecare zi prin expunerea la limba engleză care le este oferită în lipsa mea. Ei ascultă CD-uri, urmăresc desene animate, au acces la aplicații speciale și la site-uri cu jocuri în limba engleză pe care puteți învăța chiar împreună.

Spunem că știm o limbă străină atunci când o vorbim iar ca să o putem vorbi este nevoie să fim expuși la sunetul ei, sau mai bine spus la muzica ei. Chiar dacă nu suntem înzestrați cu cea mai fină ureche muzicală, în limba maternă nu vom face dezacorduri prea mari atunci când este corect vorbită de către cei din jurul nostru. Ca și atunci când ascultăm o melodie, un dezacord ne va „zgâria” la ureche și vom fi atenți să corectăm. Atunci când vom afla muzica limbii engleze vom ști că o putem vorbi.

De aceea este foarte importantă atenția părinților pentru ca cei mici să fie în permanență expuși la „muzica” limbii engleze.

 

Construim pe încredere și încurajare.

Când te simți mai bine, atunci când faci un lucru de frica de a nu fi pedepsit, amendat, sau când știi că vei fi recompensat pentru faptele tale?

A învăța înseamnă a greși înainte de a ști. Înseamnă a încerca din nou și din nou până reușim. Ce ii spunem copilului mic, care învață să meargă și a căzut? „Ai greșit, nu vei putea merge niciodată!” sau „Ai reușit să mergi câțiva pași, cu siguranță poți merge!”?

Încurajarea  și susținerea părinților sunt esențiale! Ele îi dau elan puiului tău care va și greși, cu siguranță, dar tot cu siguranță va învăța mult mai repede decât prin pedeapsă și sublinierea greșelii.

 

Învățăm direct în limba engleză, fără traducere.

De multe ori când încercăm să traducem din limba română în engleză ne dăm seama că expresiile și cuvintele nu sunt perfect echivalente, ca nu se așază în aceeași ordine în propoziție, că uneori nu știm să găsim echivalentul perfect numai pentru că avem un bagaj de cuvinte pe care le cunoaștem în engleză. Dacă vrem ca engleza să devină o unealtă în permanență la îndemâna celor mici va rog să nu încercați să le testați cunoștințele întrebându-i „Cum se spune în engleză la…?” sau „Cum se traduce….?”. Fiecare limbă are inteligența ei. Lăsați-i mai întâi să o cunoască în sine, ca și pe un instrument paralel limbii materne.

Lăsați engleza să intre pe propriul făgaș pe hard disk-ul neformatat încă al celor mici. Veți implementa un „program” care îi va ajuta să înțeleagă diferența ca pe o parte naturală a lucrurilor. Un program care va determina pe termen lung flexibilitatea gândirii prin acceptarea cu mai multă ușurință a ceea ce este diferit. Un program care înseamnă adaptare cu mai multă ușurință la nou și la schimbare.

 

În cât timp va învăța copilul meu limba engleză?

Aș vrea să pot da un răspuns exact, ca o rețetă. Fiecare copil este unic și va progresa în acord cu abilitățile lui native și cu expunerea la limba engleză care i se oferă. A învăța o limbă nu este ca și a învăța formula lui Pitagora. O limba este un sistem complex clădit pe credințele și valorile poporului care a creat-o.

Ceea ce pot spune cu siguranță este că piticii care au început să învețe foarte de mici au acumulat suficient în primul an pentru a înțelege și formula propoziții simple cu vocabularul parcurs.  Din al doilea an vor progresa în ce privește vocabularul și complexitatea formulărilor în paralel achizițiile gramaticale iar din anul al treilea este momentul să introducem scrierea și citirea în limba engleză.

De aici este numai un pas până la susținerea de examene de limba engleză în care își pot demonstra abilitățile dobândite și le puteți și voi, părinții, compara în cadrul european de referință.

 

Te aștept cu drag să îți răspund pe rând la întrebări și să îți povestesc despre limba engleză pentru copii iar între timp te invit să citești și celelalte articole de pe site și să te înscrii la newsletter.

Orice întrebări, comentarii și sugestii de articole sunt binevenite. Te rog să le lași mai jos, în comentarii, sau să mi le trimiți prin e-mail la stef@blogenglezacopii.ro.

5+5 sfaturi utile pentru părinți. Engleză pentru copii începători. Cum să alegi cursul potrivit pentru copilul tău. – partea a doua

Dragă părinte, acest articol este o resursă cu informații ideale pentru copii cu vârste de la 0 la 6 ani , începători în învățarea limbilor străine. Pentru copii mai mari voi reveni cu alte articole care să reflecte mai bine particularitățile vârstei lor. Atunci când spun cursul potrivit mă refer de fapt la

 contextul de învățare potrivit, deoarece rezultatele adevărate vin dacă alături de cursuri alegem corect mijloacele ajutătoare care să optimizeze rezultatele și să le consolideze pe termen lung.

Dragă mămico, dragă tăticule, dacă ți-aș cunoaște copilul aș putea să îți spun exact care este modul cel mai potrivit pentru el de a deprinde noi cunoștințe, inclusiv pe cele de limba engleză. Ce pot să fac, este să te ajut să alegi tu și sunt convinsă că articolele mele, alături de dragostea și de intuiția ta în ceea ce-l privește pe cel mic vor aduce rezultatele dorite!

Iată cea de-a doua serie de 5 sfaturi utile și în același timp 5 criterii pe care să le folosești cu scopul de a evalua locul sau abordarea pe care să le alegi pentru cursurile de engleză pentru copii începători la care te gândești să îl înscrii pe micuțul tău.

1. Comunicarea cu profesorul

Învățarea eficientă a unei limbi străine nu se poate rezuma la cele 1 sau 2 ore pe săptămână de la școală. Iar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să adaugi meditații sau ore de engleză suplimentare în programul copilului tău. Încearcă numai să îi fii aproape și să urmărești din timp în timp „povestea” de la școală pentru a o putea consolida acasă.

Poate că uneori, nerăbdător să îi verifici cunoștințele dobândite imediat la ieșirea de la curs, îl vei întreba pe cel mic despre ceea ce a învățat. Pregătește-te să nu afli mare lucru de la el, fiindcă pentru el nu a fost o lecție așa cum o vezi tu ci o sumă de interacțiuni pe care le va considera plăcute (sau nu) cu un profesor și cu o serie de alți copii. Și atât. Este foarte abstract la o vârstă preșcolară sau școlară mică să îi ceri copilului să îți facă un plan al lecției abia parcurse.

Ai nevoie de o altă abordare. Copiii sunt foarte practici. Ei înțeleg să reproducă ceea ce au învățat atunci când noțiunile îi ajută să rezolve cerințe practice din viața de zi cu zi.

Ceea ce îți recomand este să ții aproape cu profesorul de limba engleză al copilului tău. Învățarea se face în 3: copil, profesor, părinte.  Informează-te de la profesor despre noțiunile parcurse și despre lucrurile pe care le poți face acasă împreună cu cel mic pentru a completa și consolida cunoștințele predate la școală. Fii la curent în permanență cu cele studiate și încurajează-l să folosească aceste noțiuni în viața reală. Încearcă să aduci aceste activități în interacțiunile voastre de zi cu zi, atunci când cel mic te ajută la treburile casei, atunci când jucați un joc nou, sau când vă plimbați.

Alege un profesor sau un centru de limbi străine unde comunicarea cu profesorul se poate face deschis și cu care te conectezi ușor pentru a afla detaliile lecțiilor parcurse. Apoi aplică recomandările de mai sus.

2. Un mediu prietenos pentru cei mici

Un mediu prietenos este denumirea generică pentru ceva mai mult de atât. Aici prietenos înseamnă stimulator, care susține personalitatea copilului, care nu pedepsește, care încurajează, care îl atrage în mod natural fără a impune ci făcându-l să-și dorească să se implice.

Ce este un mediu prietenos și ce nu, evaluează și decide împreună cu puiul tău.

Cere-i părerea după de ați vizitat locația în care urmează să învețe limba engleză. Cum i s-a părut lecția? Dar Profesorul? Dar sediul?

Apoi treci și prin filtrul tău: Experiența din timpul lecției a fost una plină de bucurie, încurajare, libertate de exprimare? Profesorul a folosit materiale și interacțiuni specifice vârstei copilului tău? Diversificate? Atractive? Plăcute? Copilul a părut antrenat în activitățile propuse? A comunicat bine cu profesorul? Ai comunicat tu însuți în mod eficient cu profesorul?

Sunt cazuri în care nu poți răspunde tuturor acestor întrebări după o singură vizită. Ia-ți timp și cântărește. Sau bazează-te pe instinct! Mamele știu foarte bine despre ce vorbesc!

3. O școală care recompensează, nu pedepsește.

Cei mai mulți dintre noi suntem presetați să vedem și să scoatem în evidență mai degrabă ceea ce este greșit decât ceea ce a făcut bine copilul. Cum poți corecta fără să evidențiezi greșeala? Un profesor bun știe! El este acela care „vânează” progresele făcute de copil și le recompensează. Cu toții ne simțim mai bine și vrem să oferim mai mult atunci când suntem recompensați pentru ceea ce facem bine. Cu atât mai mult copiii.

Cultivând dragostea pentru a învăța limba engleză cultivăm dragostea pentru ce înseamnă a învăța in general. Nu ar fi minunat ca acest sentiment să ne însoțească toată viața?

„Plăcerea pe care o obţinem din a gândi şi a învăţa ne va face să gândim şi să învăţăm tot mai mult.” – Aristotel

Ai încredere în acest sistem, chiar dacă este posibil ca tu însuți nu ai fost educat așa!

4. Rezultate bazate pe experiență și îmbunătățire pe parcurs a metodelor de lucru

Avem in Romania o serie de mituri pe care le cultivăm cu conștiinciozitate: doctorul bun, avocatul bun, profesorul bun. Sunt niște etichete pe care le punem și prin care filtrăm liber profesioniștii cărora ne adresăm pentru domeniul lor.

Dar dacă am ști că există sisteme în care, prin aplicarea unor pași învățați de către acești profesioniști, toți medicii sunt buni și toți avocații și la fel toți profesorii?

De unde se „nasc” profesorii buni? În mod tradițional un profesor bun se creează prin propriile cunoștințe, prin autoeducare și dezvoltarea unui sistem propriu prin care știe că nu dă greș în educarea celor mici. De obicei un profesor bun este unul cu ceva experiență și cu rezultate dovedite.

Dar dacă ar exista o școală care să poată garanta că acolo pe oricine ai alege găsești numai profesorul cel bun? Pentru că acolo profesorii sunt aleși, pregătiți prin și înarmați cu tot ceea ce le trebuie ca să fie cei mai buni. Profesorii sunt selectați după abilitățile înnăscute de a relaționa cu cei mici, apoi primesc cursuri de pregătire gândite într-un sistem care să nu permită trecerea celor nepotriviți a fi profesori, iar pregătirea profesională și susținerea nu încetează niciodată, deoarece școala își împărtășește experiența cu acești oameni, făcându-i buni pe toți, după modelul său.

Există școli cu tradiție care își pregătesc și susțin profesorii conform celor descrise mai sus și le oferă sprijin logistic pentru performanță. Căutați aceste locuri și veți vedea diferența!

5. Expunere sistematică la mediul limbii engleze

Care este probabilitatea ca într-un turn al lui Babel virtual, un loc in care să se vorbească toate limbile pământului, să recunoști limba pe care o auzi dacă ți se vorbește într-un dialect hindi? Dar dacă ți se adresează cineva în limba franceză? Dar engleză?

Cu cât suntem mai expuși unei limbi cu atât probabilitatea de a o recunoaște dintre altele, după sunete, melodicitate, intonație, ritm, este mai mare.

Locuind in Europa, suntem mai obișnuiți cu tonalitățile europene: limbile italiana, spaniola, franceza, germana, engleză, decât cu limbi din alte continente, deoarece la acestea am fost expuși cu prioritate prin muzică, filme, interacțiuni cu oamenii.

La fel și copiii, recunosc mai ușor sunetele limbilor la care sunt expuși. Adaugă la acest lucru lecțiile cu profesor și selecția de cântecele și desene animate pe care școala de limba engleză ți le propune în perfect acord cu ceea ce copilul studiază acolo la un moment dat și vei înțelege cât de important este să fim „expuși” la sunetele limbii engleze atunci când o învățăm.

Gândește-te cum este atunci când mergi pentru mai multe zile într-o țară străină! La început limba locală pare un zgomot nedefinit, cuvintele nu se știe de unde încep și unde se termina, însă după puțin timp, involuntar, începă să distingi câteva cuvinte și poate chiar să le și reproduci.

Caută o școală care îți oferă materiale audio și video, poate chiar jocuri, canale Youtube sau portaluri de învățare care să creeze această expunere la mediul auditiv al limbii engleze și rezultatele nu vor întârzia!

Aici se termina seria de 10 sfaturi promise. Aștept comentariile și întrebarile tale aici și ma voi ocupa să îți răspund în cât mai scurt timp posibil. Îți urez succes în alegerea celei mai bune școli de limba engleză pentru puiul tău!

De ce să învățăm limba engleză pentru copii?

„Nu mi se pare normal să-mi educ copiii să învețe și să plece dincolo pentru că nu au nici un viitor în țara asta! Nu mi se pare normal ca ultima discuție avută în familie să fie: OK, și acum, unde plecăm?!”

O femeie prezentă la miting a rezumat astăzi la știri într-o frază ceea ce văd că se întâmpla de când mă ocup cu educația pentru copii.

De ce să învățăm limba engleză pentru copii?

Foarte mulți dintre părinți au venit la noi pentru cursuri de engleză pentru copiii lor tocmai pentru că știau că urmează să plece din țară în curând iar copilul ar fi avut o șansă de adaptare mult mai bună cunoscând limba engleză.

De ani buni imaginea succesului pentru liceenii de top este să reușească să îți continue studiile la o facultate în străinătate. Câți se mai întorc în țară după aceea? Cei mai mulți sunt atrași de oportunitățile de carieră și de calitate a vieții pe care le găsesc în străinătate și decid să rămână acolo. E bine? E rău? Putem să-i judecăm?

Ce este țara? Care sunt valorile ei? Care îi este adevărata istorie? Cum o interpretăm? Ce este civismul și cum putem realiza adevărul din spatele declarațiilor politice?

Care este generația care ar trebui să se ocupe de rezolvarea acestor probleme?

Este că avem nevoie de școală? De o altfel de școală? O școală care să ne învețe de mici unde să ne poziționăm atunci când avem de luat DECIZIA? Care să ne învețe să gândim liber?

În 1989 aveam 14 ani și în febra interesului pentru din ce în ce mai multă televiziune am început să aflu despre diversele partide politice care se înființau după revoluție.  Mintea mea era blocată în căutare de sensuri: ce sunt partidele politice, ce fac ele, de ce se înghesuie atâta lume să înființeze partide?

Fac parte din generația lipsită de educație elementară în acest sens. La fel și părinții mei, cred. Criteriile au lipsit atât de mult timp din conștientul colectiv încât aproape au fost șterse.

Hai, școală, și le rescrie, cuvânt după cuvânt, idee după idee! Hai, școală și construiește un popor liber!

Ca și părinți, dacă nu am luat deja decizia de a emigra împreună cu ei încă de mici și am ales să rămânem aici nu este numai pentru că nu am fi avut șanse.

Eu am ales cu ani în urmă să rămân. Din patriotism inconștient, din false idealuri? Nu știu. Poate că din instinct, deoarece criteriile este clar că nu le aveam. Foarte mulți colegi ai mei vorbeau cu entuziasm despre plecarea afară.

Acum am un fiu care intră în clasa a 12-a și și-a ales deja facultatea din străinătate pe care dorește să o urmeze. Nu mai e mult și va veni și pentru el momentul deciziei: să mă întorc, să rămân aici? Nu știu ce l-aș sfătui dacă m-ar întreba. Râdeam cu el zilele trecute despre un mic test de rezistență pe un traseu mai lung cu bicicleta ca „….mă fac mama lui Ștefan cel Mare” și nu îl las până când nu reușește!

Dar în această dilemă în ce privește alegerea locului unde să-și petreacă viața parcă nu am curaj să mă mai fac. .. „mama lui Ștefan cel Mare”….

Nu îmi închipuiam acum 9 ani că voi ajunge să spun că am deschis o școală de limba engleză pentru copii pentru ca fiul meu să aibă o alternativă de acest fel!

Dragii mei, voi de ce spuneți că învățăm limba engleză pentru copii?