Despre salvarea albinelor și exersarea limbii engleze

Despre salvarea albinelor și exersarea limbii engleze

Cât ai plăti pentru un club de conversație în limba engleză pentru tine și copilul tău? Dar dacă este și unul tematic, care ajută la înțelegerea unor subiecte de mediu și la salvarea planetei? Și dacă este în același timp un mod plăcut de socializare cu oameni de calitate, care pot completa frumos o dimineață de duminică?

Nicoleta Manolache a a simțit că este nevoie de un astfel de club; ea pregătește materiale create din suflet pentru ca duminică dimineața să ofere ocazia oricui dorește, de a-și perfecționa în mod gratuit pronunția, vocabularul și fluența în limba engleză. Pietricele pictate cu talent și pasiune, liste de vocabular și întrebări ajutătoare, exemple din viața de zi cu zi, toate sunt puse laolaltă în sprijinul participanților la club și puse la dispoziția lor în mod gratuit.

English Speaking Club Constanța adună duminică de duminică un grup de adulți și copii care vorbesc, scriu și gândesc în limba engleză timp de cel puțin două ore.

„Există o frică de a vorbi engleza și un singur mod de a o depăși: vorbind engleză!”

Iată cum își descrie chiar Nicoleta proiectul:

„ESC (English Speaking Club) este un proiect de suflet. Am început acest proiect anul trecut între prieteni, din dorința comună de a petrece timp de calitate împreună. Ne întâlnim săptămânal la o cafea sau o pizza cu intenția de a conversa pe diverse teme de interes pentru membrii noștri și pentru comunitate, folosind limba engleză ca mijloc de comunicare. Râdem, glumim, ne amuzăm împreună de greșelile noastre, învățăm împreună lucruri noi într-un cadru informal și relaxat.

Există mulți oameni în orașul Constanța care au studiat engleza la școală sau pur și simplu au prins-o din zbor, oameni cărora le este ușor să înțeleagă limba, dar nu la fel de ușor să o vorbească. Există o frică de a vorbi engleza și un singur mod de a o depăși: vorbind engleză! Și aceasta este practic misiunea clubului nostru: să îi ajutăm pe vorbitori să își piardă această frică de a comunica în engleză. ESC oferă această oportunitate de a ne cunoaște, susține, motiva, încuraja și ajuta unul pe celălalt, în așa fel încât engleza să devină pentru fiecare dintre noi un mijloc de comunicare comod și la îndemână.

Clubul nostru se adresează tuturor celor care își doresc să își îmbunătățească sau să își mențină nivelul de engleză. Tematica dezbătută este postată în fiecare luni pe pagina noastră de Facebook (English Speaking Club Constanta), în așa fel încât membrii ESC să se poată acomoda pe parcursul săptămânii cu vocabularul specific. De asemenea postez articole, filmulețe și alte materiale relevante.

Pentru viitor, ne dorim ca ESC să continue să crească atrăgând oameni pasionați și entuziaști, să continue să ofere o alternativă de duminică apreciată de constănțeni și turiști devenind astfel un pol pozitiv pentru comunitatea locală.”

Club de conversație în limba engleză și atelier de dezvoltare personală în același timp

Subiectul discuției de la ultima întâlnire a fost„Help the Bees Survive and Thrive”  - „Să ajutăm albinele să supraviețuiască și să prospere”. Am conștientizat de ce avem nevoie  de albine, care sunt pericolele la care le expunem și ce putem face pentru a le proteja. Și am plecat acasă cu tolba plină de cuvinte noi în limba engleză dar și cunoscând câteva acțiuni concrete pe care le poate face fiecare dintre noi de acum pentru a ajuta albinele. Duminica viitoare discutăm despre „Food Waste” – „Risipa de mâncare”

Ce spun participanții la activitățile English Speaking Club Constanța

Le-am rugat pe Teodora, Alina și Oana, participante la cea mai recentă ediție a English Speaking Club, să îmi spună impresia lor despre această experientă:

Teodora: „I found about the English speaking club on Facebook. A friend of mine hit interested on the page of the event. We could say it was the word of mouth. I think it’s awesome we have such an initiative in Constanța. Practice is very important in learning a foreign language. It's like riding a bike. I am truly happy that I attended the activities of the Club as I had the opportunity to meet nice and interesting people, I had the opportunity to practice my English skills and to find more information on general interest subjects. Many thanks to Nicoleta. She is a real trailblazer.”

„Am aflat despre English Speaking Club de pe Facebook. Un prieten s-a arătat interesat pe pagina evenimentului. Se poate spune că a fost la recomandare. Cred că este extraordinar faptul că avem o astfel de inițiativă aici în Constanța. Exercițiul de a vorbi este foarte important în învățarea unei limbi străine. Este că și mersul pe bicicletă. Mă bucur mult că am participat la aceste activități ale clubului și am avut ocazia de a întâlni oameni plăcuți și interesanți, am avut ocazia să-mi exersez abilitățile de limba engleză și să aflu mai multe informații despre subiecte de interes. Multe mulțumiri Nicoletei. Este un adevărat deschizător de drumuri!”

Alina: „Am ales să particip la curs pentru că auzisem de la o prietenă cât de distractivă și dedicată e Nico. Am fost foarte entuziasmată să aflu de această întâlnire duminica. Eu folosesc engleza scrisă la muncă și adeseori, dacă nu chiar zilnic, și vorbită și simțeam nevoia să îmi îmbunătățesc abilitățile de vorbit în limba engleză într-un mediu distractiv. Cu ce am plecat azi de acolo? Cu bucuria că am mai cunoscut câțiva oameni frumoși, cu care mi-a făcut plăcere să vorbesc, că am mai învățat câteva lucruri noi și am continuat să exersez și engleza vorbită. Aștept cu nerăbdare să văd ce jocuri și idei mai aduce Nico data viitoare.”

Oana: „Nicoleta este o persoană minunată, pasionată, lângă care nu te plictisești niciodată și care a reușit să pună laolaltă persoane cu un scop comun. Mă bucur enorm că a avut inițiativa de a crea acest club. Consider că teoria fără practică nu are prea multă însemnătate, ESC este locul potrivit pentru a-mi îmbunătăți comunicarea în general și în limba engleză în special.”

English Speaking Club are loc în fiecare duminică la Constanța. Tema zilei, programul și locația sunt anunțate săptămânal pe pagina de Facebook a clubului, prin care îți poți anunța participarea la eveniment: https://www.facebook.com/English-Speaking-Club-Constanta-1131840903653369/.

 

 

Junior Speech: cursul de comunicare pentru copii de la 8 la 13 ani ce îi antrenează pentru a deveni lideri.

Liderii generației viitoare se modelează în prezent.

Copiii pot deprinde abilități de leadeship încă de mici și au nevoie de modele și de mentori în acest sens.

Este imposibil să nu comunici! Indiferent de drumul pe care îl alege în viață, copilul e nevoit să comunice, să prezinte anumite idei, să convingă un auditoriu, să își exprime sentimentele și emoțiile.

Junior Speech este un curs de dezvoltare personală pentru copii în care aceștia învață să își gestioneze emoțiile în fața unei audiențe, învață să aibă încredere în ei, să-și îmbunătățească dicția și să-și antreneze creativitatea.

 

„Lucrez în fiecare zi nu doar să devin un prof mai bun, ci și un model de urmat. Un model care să inspire și să motiveze generațiile tinere”

I-am adresat câteva întrebări despre Junior Speech lui Florin-Marius Ungheanu NLP Master Practicioner, care este antrenorul pentru leadership al celor mici in cadrul Junior Speech și creatorul proiectului:

 

  • Cum ți-a venit ideea programului Junior Speech pentru copii?

Din experiența mea în lucrul cu adulții, tinerii si copiii, am credința că abilitățile de comunicare și expunere a ideilor în public sunt necesare a fi dezvoltate și încurajate de timpuriu. Mi-am dat seama ca există o reținere în expunerea punctului de vedere, o teamă în susținerea argumentelor, o dificultate în comunicarea cu membrii echipelor de lucru. Aceste provocări sunt rezultatul unei încrederi în sine precare.

Programul Junior Speech s-a născut din dorința de a crește încrederea în sine a copiilor, de a le stimula creativitatea, de a îi ajuta să își controleze emoțiile, de a le facilita socializarea cu alți copii și adulți și de a le îmbunătăți dicția.

Junior Speech este creat astfel încât la finalul programului fiecare copil să fie mai încrezător în activitățile pe care le va desfășura în viitor.

  • Ca si părinți, la ce schimbări să ne așteptăm la copiii noștri în urma acestui curs?

Sugestia mea pentru părinți este să evite să pună presiune pe copiii lor prin așteptările pe care ei și le proiectează. Să fie doar atenți la micile lor progrese, acele mici lupte pe care le-au câștigat copiii lor împotriva timidității, fricii (de a greși, de a fi judecat, de noutate, de a nu fi valorizat etc.).

De cele mai multe ori, noi adulții ne așteptăm la progrese extraordinare și ne creăm așteptări irealiste vis-à-vis de cei mici. Și eu am căzut în această capcană. Aveam deseori pretenția ca cei mici să vorbească și să creeze discursuri cu aceeași ușurință cu care o fac eu în prezent. Și uitam de fapt că un pas mic făcut de copil reprezintă un progres uriaș în construirea încrederii în sine.

Permiteți-le copiilor voștri să încerce activități noi, să greșească, să încerce din nou și să reușească. Cu fiecare reușită încrederea în sine va crește și vor dobândi puterea de a realiza tot ce își propun.

  • Ca și părinți, cum putem ajuta, de acasă, în pauzele dintre module și după finalizarea programului?

Această întrebare îmi amintește de povestea următoare:

<<Într-o zi, o femeie și fiul ei s-au dus la Ghandi. Femeia l-a rugat pe Ghandi să îi spună fiului ei să nu mai mănânce toată ziua zahăr. Ghandi i-a spus femeii să se întoarcă cu băiatul său peste două săptămâni.

După două săptămâni, mama împreună cu copilul au venit din nou în fața lui Mahatma Gandhi. Maestrul s-a uitat, cu seriozitate, drept în ochii băiatului și i-a spus:

–  „Dragul meu, nu mai mânca zahăr pentru că o să îți strici dinții!”

Femeia i-a mulțumit lui Ghandi și uimită l-a întrebat:

–  „Maestre, de ce nu i-ai spus vorbele acestea fiului meu acum două săptămâni?”

Mahtama Ghandi a zâmbit și i-a mărturisit:

–  „Nu am făcut-o pentru că acum două săptămâni încă mâncam zahăr.”>>

Dacă vrei să vezi o schimbare în copilul tău, atunci fă mai întâi o schimbare cu/în tine însuți! Cel mai bun mod de a-ți ajuta copilul este prin puterea exemplului. Nu îi poți cere să citească o carte dacă copilul nu te-a văzut niciodată citind sau dacă nu ai nici măcar o carte în bibliotecă.

O altă modalitate de a-l ajuta este prin intermediul jocului. De exemplu, poți inventa povești împreună cu el. În acest mod îi dezvolți creativitatea, cursivitatea în exprimare, varietatea vocală etc.

Un rol important în procesul de învățare este recompensa! Recomand ca fiecare părinte să sărbătorească împreună cu copilul său reușitele micuțului. Din păcate nici adulții nu sărbătoresc reușitele lor, cu atât mai puțin pe cele ale copiilor lor.

De ce este importantă recompensa/sărbătorirea? În primul rând, te ajută să crești stima de sine. În al doilea rând, se formează obiceiuri noi care conduc la comportamente noi. Și iată cum ajungem să ne schimbăm, în ciuda reticenței noastre la schimbare!

După finalizarea fiecărui modul, ofer feedback individual părinților, astfel încât să fie la curent cu evoluția copilului și să știe ce aspecte pot fi îmbunătățite. Sunt părinți care îmi solicită ajutorul și le ofer cu drag anumite sugestii pe care le consider potrivite pentru dezvoltarea emoțională a copiilor. 

  •  Cum ne poți ajuta după curs pentru a păstra beneficiile câștigate de copii?

M-am gândit deja la acest aspect și după cele 5 module, organizez o conferință pentru copii unde pot susține discursuri în fața părinților, bunicilor, prietenilor, colegilor de clasă. În cadrul conferinței copiii prezintă discursurile prin tehnicile învățate și exersate în cadrul modulelor. Copiii care au parcurs programul pot participa gratuit la orice conferință Junior Speech.

În plus, am simțit nevoia de a continua călătoria cu cei mici și am dezvoltat programe pentru avansați: Advanced Junior Speech și Master Junior Speech. Anul acesta (2020) doresc să organizez o tabără de dezvoltare personală la munte, dedicată tuturor copiilor care au participat la programele Junior Speech.

Țin legătura cu părinții pe grupul de Whatsapp și pe grupul privat de Facebook. Mulți dintre copiii care au finalizat programul Junior Speech, participă și la atelierele de creație bilunare organizate de mine împreună cu buna mea prietenă Diana Florentina Tulbure.

  • Cine este Florin Ungheanu în relația cu cei mici?

În primul rând, sunt un copil între alți copii! Ei îmi amintesc cum eram eu în copilărie: câteodată lipsit de încredere în mine, câteodată plin de energie și foarte dezinvolt, câteodată supărat din cauza comparației cu alți copii, urmărit de neputință și îndoială. Totodată sensibil, isteț, ambițios!

În al doilea rând, sunt prietenul lor! Îi ascult, mă joc împreună cu ei, ne distrăm și învățăm unii de la ceilalți. Stabilesc un raport cu fiecare dintre ei, o încredere reciprocă. Îmi deschid sufletul în fața lor, mă vulnerabilizez și ei implicit fac același lucru. Doar în felul acesta consider că putem interacționa sănătos.

În ultimul rând, sunt îndrumătorul lor, “proful cool”, care folosește alt limbaj și alte metode de învățare, diferite de cele cu care s-au obișnuit la școală. Copiilor le lipsesc modelele de urmat, mentorii. Ei sunt complet dezorientați din acest motiv. Așadar lucrez in fiecare zi nu doar să devin un prof mai bun, ci și un model de urmat, un model care să inspire și să motiveze.

Urmatorul modul al cursului Junior Speech este programat sa inceapa la Constanța din data de 8 februarie 2020.

Pentru mai multe detalii accesațihttps://florinungheanu.ro/junior-speech/.