Cum să pornești propria afacere în educație

Fie ca ești profesor, sau că îți dorești pur și simplu să pornești pe cont propriu iar educația este domeniul care te pasionează, poți fi sigur ca aceasta poate fi și un mod de a-ți câștiga traiul și de a te simți împlinit(ă) personal.

În cazul meu deschiderea unui centru educațional pentru copii a pornit de la nevoia de a-mi educa proprii copii, de la cerințele dezechilibrate pe care le vedeam la școală în comparație cu capacitatea copilului la o anumita vârsta, cu faptul ca îmi doream sa fac bine și altor copii ți nu în ultimul rând să lucrez pentru mine.

Mamă sau profesoara, sunt pasionată de educație

Nu eram expert în educație însă eram părinte a 2 copii pe care am încercat să ii stimulez educațional atât cat m-am priceput atunci când erau mici, ceea ce mi-a dat o expertiza involuntara și in acest domeniu. Țin minte că internetul abia apăruse iar eu eram deja abonata unor portaluri internaționale de parenting de unde mă „hrăneam” cu idei și informații despre ce pot face mai mult și mai bine pentru copiii mei. În 2001, când fiul meu abia se născuse, pot să spun că și internetul era abia născut în România. Cărțile de puericultură din biblioteca mamei care îmi dădeau repere despre etapele de dezvoltare ale unui copil din punct de vedere neuromotor și psihologic pe vârste, au fost rapid înlocuite de marile portaluri americane de parenting, create sa urmărească pas cu pas dezvoltarea bebelușilor și a copiilor mici.

Ca mamă devii instinctiv preocupată de cât ar trebui sa mănânce, să se miște, să verbalizeze, să interacționeze și apoi să reproducă piticul tău la diferite vârste și în diferite etape. Apoi te întrebi în mod natural ce poți să faci mai mult, care poate fi contribuția ta în stimularea copilului pentru a se dezvolta armonios, pentru a avea un start precoce, pentru a prinde încredere in sine. Astfel, începi să înveți și devii primul profesor al copilului tău: profesorul de acasă. Ce împlinire mai mare decât să devii profesorul copilului tău, apoi profesorul sau promotorul educației pentru copiii prietenilor și ai concetățenilor tăi!

Daca ești deja educator, învățător sau profesor, îți poți dori să lucrezi altfel cu cei mici. Să îi stimulezi mai mult, mai creativ, în grupuri mai mici și mai eficient selectate. Îți poți dori să ieși din rețeaua deja creată de lecții standard impuse, exprimându-ți iubirea pentru copii prin lecții creative și pline de sens și culoare, stimulatoare pentru copil și revelatoare pentru micile personalități și caractere. Ca și profesor poți să îți dorești să fii recunoscut în comunitate pentru rezultatele pe care le ai, să ai o relație mai apropiata cu părinții și să ii vezi pe cei mici crescând sub ochii tăi dar știind că ai făcut pentru ei tot ce se putea mai bine pentru că nu ai avut nici o îngrădire. Ca și profesor, deschiderea unui centru educațional propriu poate fi momentul culminant al carierei, în care poți să ieși din tipare și să arăți adevăratul impact pe care îl poți avea în viața copiilor din jurul tău, iar daca ai propriii copii, aceștia vor fi primii beneficiari ai noii tale vieți.

Mă uit la ofertele educaționale din țară și văd o lipsă de repere astfel:

  • -Am fost privați de educație spirituala și/sau de apartenență la un rit. Abia daca bunicii noștri, în cazul în care mai trăiesc, păstrează acea credință firească și asumată pe care noi nu am mai avut șansa să o preluăm, în puterea atotștiutoare a lui Dumnezeu. Am fost privați de educația în sensul conștientizării de sine și a puterii personale nelimitate pe care ne-o aduce spiritualitatea și astfel am fost privați de repere morale și de libertate personală.
  • -Am pierdut educația referitoare la cultură și artă însușite de la vârste mici și foarte mici. Domeniile greu monetizabile, dincolo de materialismul abundent al prezentului au rămas mici, înăbușite de preocupări concurențiale și materialiste
  • -Am exclus educația filosofică și de regăsire a principiilor morale din spectrul la care îi expunem pe cei mici. Poate ca nici noi nu ii vedem sensul sau modul de articulare pentru vârste mici și foarte mici, dar dacă am avea instrumentele ca să o facem, ce diferență ar fi!
  • -Am lăsat deoparte educația civică de implicare în treburile cetății, gândind mereu că alții se vor ocupa de aceasta, iar noi nu avem decât să le arătăm drumul către o altă țară, cu lacrimi în ochi, departe de noi. Dar uităm că esența lor va fi aceeași și în altă țară ca și aici, iar experiențele se vor repeta pentru că ei nu s-au schimbat. Se poate ca în mică masură cercetașii să aducă valoare aici, dar fără să acopere, nevoia de creștere de cetățeni pe care o avem în prezent
  • -Avem nevoie de locuri de auto-descoperire, în care copiii sa poată testa modular ce le place să facă, să înțeleagă care le sunt abilitățile și pasiunile pentru ca apoi să poată fi stimulați voluntar către domeniile lor de excelentă. Câtă valoare am aduce în lume dacă fiecare om ar trăi făcând numai ceea ce îi place. Si am ocolit în mod deliberat aici verbul a munci, fiindca atunci când faci ce îți place nu muncești nici un minut.
  • -De ce mă tem cu adevărat?
  • -Că am să pierd bani? Banii fac parte din ecuație alături de alte elemente. Dacă te focusezi pe câștig și nu pe pierdere probabilitatea de a pierde ceva scade exponențial. Dacă te focusezi pe frica de a pierde, aceasta va lucra cu siguranță pentru a se transforma în realitate.
  • -Că am să pierd prestigiu? Ce este prestigiul? O haina a ego-ului pe care o îmbracăm de la un anumit moment dat în viață! Dar așa cum o îmbrăcăm o dată la fel o putem îmbrăca și a doua si a N-a oara, dacă o dorim cu adevărat.
  • -Că am să pierd prieteni, timp, energie? Să răspundă fiecare la acestea.

Poate că am prezentat aici domenii noi și mai puțin populare. Nu am vrut nici o clipă să le umbresc pe cele mult mai cunoscute și mai aplicate: sporturile corpului și ale minții, limbile străine, științele exacte și științele naturii. Cum ar fi, însă, dacă lucrând cu cei mici în aceste domenii le-am asocia și cu elemente din ceea ce am descris mai sus, dacă, la fel ca Leonardo da Vinci, i-am ajuta de mici să înțeleagă că nu există știință fără iubire și fără Dumnezeu.

Implicații financiare, implicații familiale. Ajutorul familiei in deschiderea unui centru educațional pentru copii

Desigur, deschiderea propriului centru educațional iți poate aduce satisfacția independenței și a stabilității financiare personale în timp ce faci ceea ce îți place.

În orice situație te-ai afla, începerea unei afaceri în educație poate fi răspunsul la întrebarea: Tu ce îți dorești cu adevărat?

Te poți foarte repede gândi ca tu ești profesor și nu te pricepi la afaceri, că atunci când ai începe un astfel de demers nu ai avea destul succes. Acest lucru poate fi adevărat numai daca îi permiți să fie. Ca și profesor ai un mare avantaj: iți place și ești deschis să înveți lucruri noi. Te rog sa te gândești la domeniul afacerilor ca la ceva nou ce poți învăța ca să poți crea mediul prin care să transmiți cunoștințele tale elevilor tăi într-un mod creativ și personal. Nu-i așa că s-a schimbat perspectiva și că lucrurile se vad altfel acum? Daca ești deja profesor ai un atu, o superputere: ești dispus să înveți lucruri noi și mai ales știi cum sa o faci. Ești dispus să înveți cum sa-ti organizezi propriul centru educațional în folosul tău? Cu siguranță că știi cum să o faci!

Un alt subiect care te poate împiedica este frica. Frica este normală atunci când face parte din instinctul de conservare dar nu trebuie lăsată să devină o frână în propria devenire personală.

Atunci când îmi este frică de ceva mă întreb mereu De Ce?

Iar după fiecare răspuns pe care ți-l vei da, în cazul în care ai descoperit o altă frică, întreabă-te din nou: De ce?

Susținerea familiei este foarte importantă atunci când începi o mică afacere mica. De multe ori cei apropiați, din grijă pentru tine, ca să nu suferi, te pot avertiza asupra dezavantajelor pe care le vad ei în noul tău demers. Este bine să ii asculți și să filtrezi în mod echilibrat ceea ce iți spun. Dacă au experiență în afaceri este chiar indicat sa te inspiri din ea. Dacă nu, caută-i pe cei care chiar au obținut rezultate în domeniul de care vrei să te ocupi iar dacă aceștia nu îți sunt la îndemână, pe cei care au rezultate în afaceri în general. De obicei oamenii de afaceri sunt cei care sunt antrenați în găsirea de soluții pentru obstacolele întâlnite. Obișnuiește-te să fii asemeni lor. Apar obstacole? Fii creativ! Doar ești profesor! Ce soluții poți găsi? Caută-ți mentorii! Important este scopul tău și cum te poți apropia de el.

Sunt încă multe de spus pe această temă: cum alegi domeniul locația, profesorii, materialele, cum îți gestionezi cheltuielile! Sunt importante și acestea și le voi aborda in articole viitoare, însă cel mai important este să iei decizia că vrei să pornești, să îți rezolvi fricile, dacă există și să te folosești de superputerea ta: aceea de a fi profesor. Voluntar sau involuntar…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *